WizjaTele.pl

Temat: Piwo
QUOTE (Michał @ 2006 03 29 - 20:49:07) Widocznie coś zle zrobiłeś, gwarantuje Ci, że piwo waarzone w domu nie ma sobie równych, a na pewno nie jest mu w stanie dorównać jakiś tam heineken.
A Ty już chyba oślepłeś, ale od marketnigowej papki serwowanej przez korporacje.
co za typ, wiesz ze alkohole robione domowym sposobem nie są tak dobre jak firmówki? chyba ze wino.
wiesz dlaczego ktos z naszych ważnych osobistości sredniowiecza wykorkował?
bo sie nachlał niedowarzonego piwa i zjadł chyba jakies owoce - teraz to nie do pomyslenia, no ale co ja ci bede tłumaczył co to bimber, czeski alkohol i domowe piwo, ty jestes mądry jak cała wioska .
Źródło: forum.greenday.art.pl/viewtopic.php?t=1898



Temat: Piwo
QUOTE (Pejotl @ 2006 03 29 - 20:52:06)
co za typ, wiesz ze alkohole robione domowym sposobem nie są tak dobre jak firmówki? chyba ze wino.
wiesz dlaczego ktos z naszych ważnych osobistości sredniowiecza wykorkował?
bo sie nachlał niedowarzonego piwa i zjadł chyba jakies owoce - teraz to nie do pomyslenia, no ale co ja ci bede tłumaczył co to bimber, czeski alkohol i domowe piwo, ty jestes mądry jak cała wioska .
hehehe
a skad masz taką wiedzę, że alkohol robiony w domu nie jest tak dobry jak "firmówki"??? opisz swoje doświadczenia??? no i może pochwal się wypitym piwem, będzie coś z poza listy w ankiecie, no i ciekawe czy piłeś coś poza pilsem,
no i dlaczego uważasz ze piwo warzone w domu ma być gorsze to własnie ono jest warzone z najlepszych składników i w sposób naturalny
a dlaczego wykorkował tego pewnie nie wiadomo do końca w średniowieczy mieli problem z diagnostyką, a od piwa nawet skwaśniałego nie da się umrzeć, piwo było w średniowieczu podstawowym napojem i bezpieczniejszym od wody.
I wiem co to bimber, dobrze zrobiony potrafi być naprawde wyśmienity.
Ale nie wiem co to jest czeski alkohol.

P.S.
Te 15% to napewno było 15% ektraktu mierzonego w stopniach Balinga, tak się mierzy tak zwaną brzeczke nastawna czyli brzeczke przed dodaniem drożdzy i rozpoczęciem procesu fermentacji w wyniku której powstaje piwo i alkohol.
To piwo musiało mieć około 6-7 % alc.
Uzyskanie 15 % alc. w piwie jest bardzo trudne gdyż większośc szczepów drożdzowych umiera przy wyskokim steżeniu alkoholu.
Źródło: forum.greenday.art.pl/viewtopic.php?t=1898


Temat: ale nie w Iranie

Wszyscy chyba znamy i pamiętamy zabawny serial dla dzieci pt. „Sąsiedzi”. Gdy jego dwaj bohaterowie postanowili wyprodukować bimber, w Iranie zawrzało.


Serial był wyświetlany w wielu krajach. Dotarł też do Iranu. W jednym z odcinków główni bohaterowie postanawiają domowym sposobem zrobić alkohol. W ich przypadku, wszystko kończy się katastrofą. Tym razem produkcja się udała, ale obaj padli nieprzytomni po spożyciu swego wyrobu.


Według irańskiego prawa, muzułmanin nie może pić alkoholu. Za taki występek grozi kara grzywny lub chłosty. Jeśli jednak ktoś zostanie przyłapany na tym niecnym procederze trzykrotnie, może mu być wymierzona nawet kara śmierci.



Przeczytaj artykuł
Źródło: infolinia.org/forum/viewtopic.php?t=3344


Temat: Bimber
Bimber - napój alkoholowy produkowany najczęściej w warunkach domowych. Ze względu na prostotę wykorzystywanego sprzętu otrzymywany przez destylację okresową (w odróżnieniu od destylacji ciągłej w gorzelniach przemysłowych) Zacieru z fermentacji alkoholowej (Istniejący pogląd, że bimber można uzyskać poprzez wymrażanie jest całkowicie nieprawdziwy[1]). Zależnie od surowców i sposobu oczyszczania bimber różni się zapachem i smakiem. Najczęściej otrzymywany z najtańszych produktów (zboże, ziemniaki, cukierki, cukier, melasa) bez dodatkowej rektyfikacji, jest bezbarwny i ma ostry, nieprzyjemny zapach, ale oczyszczony, najczęściej węglem aktywnym, występujący w mieszankach (np: w ajerkoniaku) daje wrażenie smaku zwykłego spirytusu. Często uszlachetniany jest dodatkiem soków owocowych lub leżakowaniem.
Piliście kiedyś ten wytwór??
Może kiedyś sami robiliście ??
Zapraszam do dyskusji.
Źródło: rozgadani.com/viewtopic.php?t=1294


Temat: pomóżcie proszę - biegunka, nic nie pomaga:(((
Od lat ludzie leczyli swoje zwierzeta ,podobnie jak ludzi domowymi sposobami. :wink:
Kiedys spedzajac wakacje w Polsce moj 18 mies.dostal takiej biegunki,ze balam sie ,ze wyladyje odwodniony w szpitalu. :cry: Nic nie pomagalo. :evil: Za namowa starszej pani i mojej kuzynki pielegniarki(od lat pracujacej na oddziale dzieciecym ) po tygodni zmieniani pieluch na okraglo zdecydowalam sie na koniak-i pomoglo. :P
Teraz juz bez skrupulow siegam po koniak(po jednej lyzce pies ani nie jest pijany ,ani senny).
Argo napisal:
Tak ,ale sposob przywieziony z Polski. :oops:

We Francji czesciej stosuje sie "RICARD",albo tzw."wode zycia" czyli poprostu bimber.
Inne domowe sposoby to coca-cola lub 7UP(bez gazu!!!)-ale mniej skuteczne.
Wszyscy znaja mleko+miod+czosnek+ maslo,na przeziebienia?(czosnek jest uwazany za antybiotyk naszych babc!! :wink: )
Podobnie jak oklady z cieplego oleju z oliwy na wacie na zapalenie ucha.

No i apropo kosci.Moj pies dostawal biebunki po kosciach ze swini.Leczenie koniakiem kilka razy sprawdzone. :wink:
Źródło: dogomania.pl/showthread.php?t=7749